Gubitak Lufthanze za 3 meseca 68 mil. €

Nemačka aviogrupacija „Lufthanza“ zabeležila je u prva tri meseca ove godine neto gubitak od 68 miliona eura, što je daleko više od prošlogodišnjeg gubitka iz istog perioda od 8 miliona eura.

Međutim, u kompaniji navode da postoje nagoveštaji povratka na pozitivno poslovanje. Zahvaljujući rastu prihoda za 11,2 posto, na 7,7 milijardi eura, usklađena operativna dobit bila je 25 miliona, što predstavlja značajan napredak u odnosu na gubitak u prvom tromesečju 2016. od 53 miliona eura, prenosi agencija „Frans pres“.

– U periodu koji je tradicionalno težak za avioindustriju, ostvarili smo prvi pozitivan rezultat od 2008. godine u pogledu zarade. Povećana tražnja u odeljenju „Lufthanza Kargo“ i jedinici za održavanje aviona „Lufthanza Tehnik“, najzaslužniji su za poboljšanje operativne dobiti – objasnio je glavni finansijski direktor Lufthanze Ulrik Svenson.

Ove godine nemačka aviokompanija je u svoj finansijski izveštaj po prvi put uključila i poslovanje avioprevoznika „Brasels Erlajnsa“, koga je kupila krajem prošle godine.

Što se tiče budućeg poslovanja, Lufthanza je zadržala prognozu za celu ovu godinu, da će „prihodi biti znatno viši“ od prošlogodišnjih 31,7 milijardi eura, a da će prilagođena operativna dobit biti „nešto niža“ od prošlogodišnjih 1,75 milijardi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор