Gubitak Er Berlina 62,7 miliona eura

made-in-germany-rs-air-berlin-logo

Nemački avioprevoznik, kompanija „Er Berlin“, koja je 29 posto u vlasništvu kompanije „Etihad Ervejz“ iz Abu Dabija, izvestila je da je povećala poslovni gubitak u drugom tromesečju, zbog rasta troškova usled potpunog prelaska na poslovanje sa iznajmljenom flotom, ali i zbog slabljenja eura prema dolaru.

Gubitak kompanije, pre oporezivanja, gotovo je učetvorostručen na 62,7 miliona eura (69,9 miliona dolara), sa 15,9 miliona eura, koliko je iznosio godinu dana ranije. Prihod Er Berlina je pao za 9,4 posto, na 970,6 miliona eura, navela je druga najveća nemačka aviokompanija u svom saopštenju, a prenosi agencija „Blumberg“.

Nemačka kompanija beleži i porast troškova lizinga za 12 posto u prošlom kvartalu, usled porasta broja iznajmljenih aviona, kao i zbog jakog dolara. Prosečna naplaćena cena prevoza po putniku pala je za 5,8 posto, na 109,39 eura.

„Preterani kapaciteti u avioindustriji, zajedno sa nesigurnostima proisteklim zbog terorističkih napada, i dalje će pritiskati cene tokom letnjih meseci“, procenjuju u Er Berlinu.

Generalni direktor aviokompanije Stefan Pičler je pod pritiskom da će se sedam godina gubitaka Er Berlina, zbog kojih je Etihad ubrizgao nekoliko paketa finansijske pomoći, pretvoriti u osam godina, piše „Blumberg“.

Er Berlin je 5. avgusta objavio planove za ponudu sedišta u biznis klasi na letovima u Evropi, nazvavši taj potez „početkom dalekosežne transformacije“ poslovanja.

Akcije nemačke kompanije pale su juče za čak 7,5 procenata, što predstavlja najveći dnevni pad od 25. jula. Akcije kompanije pale su za 24 posto u ovoj godini, oborivši tržišnu vrednost kompanije na 81,4 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор