Lufthanzi porastao profit uprkos štrajkovima

made-in-germany-rs-lufthansa-pilot

Pad cene nafte i porast putničkog saobraćaja podigli su profit nemačke avio-kompanije „Lufthanza“, iako je prošla godina ostala upamćena po padu aviona Lufthanzine ćerke-firme „Džermanvings“, i brojnim štrajkovima pilota i kabinskog osoblja.

Lufthanzin neto profit porastao je u 2015. godini na 1,7 milijardi eura sa 55 miliona eura iz 2014. godine. Profit iz poslovanja porastao za 55,2 posto, na 1,8 milijardi eura, a prihodi su porasli za 6,8 posto, na 32,1 milijardu eura.

U svetlu nemilih događaja, generalni direktor nemačke avio-kompanije, Karsten Špor, opisao je prošlu godinu kao “emotivno izazovnu”, prvenstveno zbog pada putničkog aviona Džermanvingsa u martu, kada je stradalo 150 ljudi, prenosi agencija „Frans pres“.

Lufthanza je, takođe, bila suočena i sa dva dugotrajna i odvojena industrijska spora koje je vodila sa pilotima i kabinskim osobljem zbog plata i povećanja starosne granice za odlazak u prevremenu penziju.

– Ipak, prošla godina je bila dobra u ekonomskom smislu. Udvostručeni rezultati u putničkom saobraćaju nisu samo posledica nižih cena goriva, već i povoljnog razvoja situacije na planu broja putnika – izjavio je Špor.

U prošloj godini, u sektoru putničkog saobraćaja profit kompanije je udvostručen na 1,5 milijardi eura sa 701 milion eura iz 2014. godine, navodi se u saopštenju Lufthanze, i dodaje da su Džermanvings i Jurovings po prvi put postali profitabilni.

Osim kompanije Lufthanza, u sastavu nemačke grupacije su i „Svis erlajns“ i „Austrija erlajns“, kao i niskotarifne avio-kompanije „Jurovings“ i Džermanvings.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор