Porast rizika za nemački izvoz u rastuće ekonomije

made-in-germany-rs-import-export

Nemačka privreda ima jake trgovinske veze sa grupom rastućih tržišta i ekonomija u razvoju, zbog čega je veoma izložena njihovim strukturnim i cikličnim slabostima. Suočavanje nemačkih preduzeća sa većim izvoznim rizicima, ometa rezultate ekonomskog rasta države.

– Ovi spoljni uticaji su trenutno negativni, jer se porast izvoza u rastuća tržišta smiruje i trenutno je mnogo slabiji od potražnje iz razvijenih ekonomija – objašnjava dr Mario Jung, regionalni ekonomista za region Severne Evrope u kompaniji „Coface“.

Kombinacija globalnog rizika od političkih i vojnih sukoba, terorističkih napada i strukturnih izazova u mnogim rastućim tržištima, kao i slabljenje rasta kineskog BDP-a, još uvek opterećuju eksternu tražnju za nemačkim proizvodima, a takav pritisak na eksternu tražnju bi mogao postati još i veći. U ovoj godini nemački izvoz će najverovatnije pokazati iste trendove kao i u prošloj godini, što znači da rast izvoza u razvijene ekonomije treba da bude stabilan i robustan, dok će izvoz u rastuća tržišta ostati u znaku rastućeg rizika.

Nemačke izvozne kompanije i dalje imaju najoptimističnije poglede na buduće poslovanje sa razvijenim ekonomijama. Regionalno posmatrano, najslabija perspektiva u ovoj godini predviđa se za Južnu i Centralnu Ameriku, Istočnu Evropu, Rusiju, Tursku i Kinu. Što se tiče sektora, neke od ključnih grana nemačke privrede su posebno osetljive na rizike rastućih tržišta, kao što su automobilski i mašinski sektor, a tu je i sektor električne opreme. Dodatni rizici iz rastućih tržišta manifestuju se i u hemijskoj industriji osetljivoj na ciklične uticaje, procenjuje „Coface“.

Gotovo 29 posto ukupnog nemačkog izvoza je namenjen rastućim tržištima. Od toga se više od petine isporučuje Kini, odnosno 6 procenata ukupnog izvoza, zbog čega je Nemačka više izložena spoljnim rizicima nego većina drugih zemalja eurozone. Udeo rastućih tržišta u izvozu eurozone u proseku iznosi oko 26 posto.

– Obnovljeni pad svetskih cena nafte razlog je za zabrinutost izvozno orijentisanih preduzeća, jer ukazuje na slabu globalnu agregatnu tražnju. Pored toga, izgledi rasta za mnoga rastuća tržišta i dalje su prigušeni. Scenario za „postepeno prizemljenje” u Kini, će takođe imati negativan uticaj na nemačku izvoznu industriju – kaže dr Jung, a prenosi “eKapija”.

Iako je tokom većeg dela 2000-ih godina unutrašnja potražnja, a posebno privatna potrošnja, bila spora i slaba, ona sada predstavlja najvažniji pokretač rasta privrede Nemačke. Suprotno tome, neto izvoz, koji je u prošlosti bio toliko važan za nemački ekonomski razvoj, u 2015. je bio relativno neutralan u pogledu ostvarenog rasta. Sem toga, neto izvoz će verovatno usporiti rast BDP-a u ovoj godini, zbog slabijeg razvoja izvoza i jakog neprekidnog rasta uvoza. Ipak, zahvaljujući snažnoj unutrašnjoj potražnji u zemlji, „Coface“ u ovoj godini predviđa rast nemačkog BDP-a za 1,7 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор