Nemačka smanjila izvoz oružja

U danas usvojenom izveštaju nemačke vlade o izvozu oružja navodi se da je u 2017. godini Nemačka izvezla za oko devet posto manje oružja u odnosu na ranije godine.

„Tokom protekle godine Nemačka je odobrila izvoz oružja u vrednosti od 6,24 milijarde eura, što je za oko 600 miliona eura manje u poređenju sa vrednošću oružja koje je Nemačka do tada plasirala na inostrana tržišta“, stoji u izveštaju, a prenosi agencija „Rojters“.

Prema podacima istraživačke grupe SIPRI, Nemačka spada među pet zemalja najvećih svetskih izvoznika oružja. Međutim, ta tema i dalje predstavlja osetljivo pitanje u javnosti ove zemlje, s obzirom na istoriju Nemačke tokom Drugog svetskog rata.

Koalicija okupljena oko vlade Angele Merkel u februaru se složila da dodatno ograniči prodaju oružja, a da u buduće radi na usklađivanju kontrole izvoza oružja u Evropsku uniju.

Vrednost oružja izvezenog u zemlje koje nisu članice NATO i EU porasla je za 100 miliona eura, na čak 3.795 milijardi, podstaknuta značajnim porudžbinama, među kojima je prodaja ratnog broda Alžiru i podmornice Egiptu, podseća novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор