Nemačka u 2015. udvostručila izvoz oružja

made-in-germany-rs-oruzje

Vrednost izvoza nemačkog oružja u prošloj godini iznosila je, prema podacima nemačke vlade, oko osam milijardi eura, što znači da je najveća evropska ekonomija u 2015. udvostručila izvoz oružja.

Međutim, agencija „Frans pres“ podseća da je to u suprotnosti sa obećanjem zvaničnog Berlina da će ograničiti količinu oružja namenjenu inostranim tržištima.

– Prošlogodišnje povećanje izvoza pre svega je posledica vanrednih faktora, kao što su vredni ugovori o isporuci aviona-tankera Britaniji i navođenih raketa Južnoj Koreji. Povećanju izvoza su, takođe, doprinele i isporuke tenkova „leopard 2“ Kataru, prema ugovoru koji je 2013. godine odobrila prethodna nemačka vlada – naveo je nemački ministar privrede Zigmar Gabrijel, dodajući da on ne bi dao „zeleno svetlo“ za njihov izvoz da je ta odluka zavisila od njega.

Ministarstvo ekonomije Nemačke je nadležno za odobravanje izvoza oružja, a krajem 2013. godine, kada je došao na funkciju ministra privrede, Gabrijel je obećao da će izvoz ograničiti. Zvanični Berlin je naročito želeo da ograniči izvoz lakog oružja, kao i da ga pomno prati po izlasku iz zemlje, podseća francuska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор