„Tenis“ najavljuje investicije u Srbiji

made-in-germany-rs-klanica

Klemens Tenis, vlasnik najveće evropske mesne industrije, nemačke kompanije „Tenis“, najavio je tokom jučerašnje posete Beogradu, da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji, nakon dobijanja dozvola za rad i obrazovanja naših kadrova u Nemačkoj.

Po rečima srpskog premijera Aleksandra Vučića, potpisivanje ugovora sa nemačkom kompanijom planiran je za jun, budući da Srbija još mnogo toga treba da uradi, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika koji će biti dobavljači svinja.

Klemens Tenis je objasnio da tim njegove kompanije već radi na projektovanju 10 farmi u Srbiji. Uz to je napomenuo da njegov dolazak ne znači gušenje domaće prozivodnje, već naprotiv, ideja je da se usposle oni koji već prozivode svinje na našem tržištu, prenosi agencija „Tanjug“.

– Reč je o izgradnji savremenog „vertikalnog preduzeća“, koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju tovnih svinja i klanicu. U Srbiji danas u klanicu ide 2,8 miliona svinja, a tokom 2010 i 2011. godine domaći stočni fond je spušten na nivo iz 1910. Namera Tenisa je da za nekoliko godina u Srbiji proizvede na svojim farmama, a veći deo otkupi od naših seljaka, ukupno četiri miliona svinja. Ovakva proizvodnja predstavlja ogromno povećanje za Srbiju i mnogo znači za poljoprivredu naše zemlje – istakao je Vučić.

Vlada Srbije i nemačka kompanija Tenis potpisale su u aprilu prošle godine memorandum o razumevanju. Nemački Tenis godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda, i ima obrt veći od pet milijardi eura na godišnjem nivou.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор