Tenis otvara svoju prvu farmu u Srbiji

Nemački mesni gigant „Klemens Tenis“ dobio je od grada Zrenjanina dozvolu za zakup na 30 godina 2.420 hektara državnog obradivog zemljišta, a ovakvu odluku sada treba da odobri i Skupština grada.

Kako navodi „Blic“, zakup zemljišta u Zrenjaninu samo je jedan od pet zahteva poznatog nemačkog investitora, čija je namera da zakupi ukupno 10.000 hektara obradivog zemljišta u Srbiji, kako bi u uzgoj svinja i klaničnu industriju uložio 300 miliona eura. Nemački investitor bi tako postao jedan od pet najvećih zemljoposednika u Srbiji.

Izvor „Blica“ iz vlade tvrdi da se ovakvom odlukom otvaraju vrata za veliku investiciju u Srbiji, koja bi u narednim godinama postala značajan akter u proizvodnji i preradi svinjskog mesa u Evropi. Po njegovim rečima, prva lokacija u Zrenjaninu mogla je da odgovori standardima nemačkog investitora, a izvesno je da će tokom narednih dana i preostale četiri lokalne samouprave doneti odluku o davanju u zakup državnog zemljišta.

– Mislim da je gotovo izvesno da će sledeće nedelje to uraditi i Kikinda, jer je i tamo sve u završnoj fazi da se Tenisu odobri zakup u narednih 30 godina za oko 3 000 hektara obradivog zemljišta. Do kraja godine trebalo bi da budu konkretizovani uslovi i dinamika prve faze ulaganja u Srbiju, koja podrazumeva tov i preradu oko 700.000 svinja, da bi se u narednim godinama došlo do broja od četiri miliona – objašnjava sagovornik Blica i napominje da odluke sa lokala treba da prođu i republičku komisiju za zakup.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор