Tenis dolazi u Zrenjanin tek 2019.

Nemačka mesna industrija „Tenis“ (Tonnies Invest Beograd) dobiće poljoprivredno zemljište u Zrenjaninu na 30 godina korišćenja, ali će u posed ući tek 2019. godine, jer je pomerila rokove za započinjanje radova.

Od ukupno 15 investitora koji su konkurisali za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu, pored Tenisa, samo su još dve firme ispunile sve uslove iz javnog poziva Ministarstva poljoprivrede, a to su preduzeća „Farmer 023 V&M Zrenjanin“ i „Food Planet Zrenjanin“, navodi se na sajtu Grada.

Član gradskog Veća Stojan Kralj je pojasnio da će Tenis od 2019. godine početi da koristi zemljišnu parcelu veličine 2.431 hektar, gde će izgraditi objekte u koje će investirati 21 milion eura. Po njegovim rečima Tenis je pomerio rokove za započinjanje radova, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proceduri, prenosi „eKapija“.

– Kompanija Farmer 023 V&M planira da investira 500.000 eura u izgradnju objekta za stočarsku proizvodnju, za šta je na 30 godina zakupila 67 hektara zemljišta po ceni od oko 250 eura godišnje. Na zemljištu veličine 900 hektara Food Planet će investirati 4,5 miliona eura u postrojenje za preradu soje u proteine, u kojem će biti posla za oko 30 radnika – dodao je Kralj.

Govoreći o tačkama pojedinačnih ugovora kojma je regulisano izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je rekao da najveće interesovanje vlada za uslove dolaska nemačkog investitora.

– Tenis je ispoštovao uslove pod kojima je uzeo zemljište u zakup, a u pismu o namerama i kasnije u elaboratu je ukazao na to šta će konkretno raditi svake godine. Tako su uradila i druga dva investitora, a ukoliko ne ispune te uslove ugovori će biti raskinuti. Dva investitora koja su sa teriotorije Zrenjanina ući će u posed zakupljenih parcela odmah, dok je Tenis prolongiran za 2019. godinu – rekao je Janjić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор