Nemački „Tenis“ traži od Srbije 15.000 hektara

made-in-germany-rs-klanica

Pod pokroviteljstvom srpskog Ministarstva poljoprivrede u Ečki kod Zrenjanina je organizovan susret poljoprivrednika sa predstavnicima nemačke industrije mesa „Tenis“, koja je tom prilikom predstavila svoje poslovanje i planove vezane za Srbiju.

Kao domaćini tog skupa, menadžeri nemačkog mesnog giganta detaljno su govorili o nastanku i razvoju kompanije, organizaciji i poslu u Rusiji, kao i šta žele i šta nude poljoprivrednicima i svojim kooperantima u Srbiji. Kako su objasnili, osnovno što je u ovom momentu potrebno Tenisu jeste 15.000 hektara oranica, i to u okolini Zrenjanina, Kikinde, Pančeva, Sečnja i Novog Bečeja.

– Što se tiče izdavanja oranica partneru iz Nemačke, još nije ništa rešeno i vlada neće ništa učiniti protiv svojih poljoprivrednika. Razgovori sa investitorom o ulaganju u Srbiju se nastavljaju. Nemačka je naš glavni partner u poslovanju i kao država ne možemo zabranjivati investicije – izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, a prenosi „Danas“.

Na skupu u Ečki okupilo se više ratara nego stočara, koji su otvoreno rekli da se protive davanju zemlje investitoru. Razlozi za ovakvo reagovanje, kako su objasnili, leže i u činjenici da država još nije zavela red u raspolaganju državnim njivama. Po njihovom mišljenju, kada se obavi popis zemljišta i oteraju nelegalni korisnici, najverovatnije će samo u Vojvodini biti dovoljno zemlje i za poljoprivrednike i za investitore.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор