Čišćenje Srbije od industrijskog otpada

otpadne_vode

Vlada Srbije je izdvojila iz budžeta oko 230 miliona dinara za zbrinjavanje više od 1.000 tona opasnog industrijskog otpada, i to najviše iz kruga fabrike “Prva iskra” u Bariču. Do početka septembra počeće realizacija svih 12 projekata uklanjanja otpada, a kompletan posao biće gotov do kraja godine.

Prilikom posete fabrici Prva Iskra, gde je trenutno pri kraju postupak izmeštanja opasnog otpada, srpska ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je objasnila da je prva procena bila da u Bariču ima 650 tona opasnog otpada, ali je tokom radova ustanovljeno da se tu nalazi blizu 1.000 tona.

– Radi bezbednog zbrinjavanja sav otpad iz Bariča će do početka septembra biti trajno izmešten. Radi se o prioritetnoj lokaciji na obalama reka Kolubare i Save, a uzvodno od fabrike pijaće vode u Makišu, što je predstavljalo potencijalnu ekološku opasnost za građane Beograda. Prava je sreća da prošle godine taj poplavni talas nije zadesio ovu lokaciju – rekla je Bogosavljevićeva.

Pored Bariča, opasni otpad će biti uklonjen i sa lokacije „Ekogas MGŠ Šabac“, ali i sa još 10 lokacija u Srbiji: iz kruga hemijske industrije “Župa” u Kruševcu, iz “Viskoze” iz Loznice, „IMT-a“ iz Beograda, “Zorke – obojeni metali” u Šapcu… Taj će otpad biti izmešten u narednih 120 dana, a njegov najveći deo biće prerađen u Srbiji, dok će samo manji deo biti izvezen u inostranstvo, prenosi agencija „Tanjug“.

Po rečima predsednika Opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića, manji i najopasniji deo baričkog otpada biće transportovan u Nemačku. Posle njegovog uklanjanja, ta će lokacija biti spremljena za investitora, sa kojim je u julu ove godine potpisan ugovor o izgradnji fabrike auto-delova, u kojoj će biti zaposleno 1.400 ljudi.

– Ugovor je potpisan sa kineskom kompanijom „Meita“ o izgradnji fabrike vredne 60 miliona eura. Oni će besplatno dobiti 14 hektara zemljišta, a ostatak do ukupno 40 hektara platiće po ceni koju proceni Poreska uprava. Već u septembru će početi rašćišćavanje terena buldožerima za novu fabriku. Grad Beograd će na ovom prostoru napraviti slobodnu zonu, Opština Obrenovac će besplatno na korišcenje ustupiti komunalnu infrastrukturu, a država će podsticajima pomoći zapošljavanje novih ljudi – naveo je Čučković.

Slobodan Aranđelović, direktor ekologije u kompaniji “Junirisk” je rekao da će veći deo opasnog industrijskog otpada biti prerađen i upotrebljen kao sirovina u proizvodnji cementa u fabrici “Lafarž”, a manji deo otpada “kosorb” biće transportovan u Nemačku na zbrinjavanje, jer u Srbiji ne postoji tehnologija za njegovu preradu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор