Kruševcu od GIZ-a oprema za separaciju otpada

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, vođa GIZ IMPACT projekta Klaus Šmit i predstavnici JKP Kruševac potpisali su u sredu protokol o primopredaji opreme za pilot projekat primarne separacije otpada u Kruševcu.

Kroz program razvojne saradnje sa Republikom Srbijom nemačka Savezna vlada pomaže gradove i opštine u Srbiji u uvođenju ekoloških standarda Evropske unije, navodi se na sajtu grada.

Po rečima pomoćnika ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandra Vesića, za konkretne projekte lokalnih samouprava u Srbiji nemačka Organizacija za međunarodnu tehnićku saradnju (GIZ) je ukupno namenila oko 3 miliona eura.

Pilot projekat Uvođenje primarne selekcije čvrstog komunalnog otpada na mestu nastanka, sprovodi se u saradnji budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Kruševca, GIZ-a i JKP Kruševac. Preko ovog Fonda, Grad Kruševac je, kao preduslov, nabavio za potrebe JKP specijalizovano otvoreno vozilo za sakupljanje ambalažnog otpada, vredno oko 2,5 miliona dinara.

JKP Kruševac je sada od GIZ–a dobilo 481 kantu sa točkićima za komunalni otpad, 10 pocinkovanih reciklažnih kontejnera i sortirnu traku za reciklažni centar, a planirana je i nabavka oko 25.000 kesa za sakupljanje reciklažnog materijala.

Cilj ovog projekta je smanjenje odlaganja otpada na deponije, što doprinosi zaštiti životne sredine i stvaranju uslova za uvođenje cirkularne ekonomije. Prodajom sekundarnih sirovina JKP će ostvarivati nove prihode, što će dovesti do smanjenja ukupnih troškova upravljanja otpadom i podizanja nivoa komunalnih usluga, navodi gradski sajt.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор