Ili obnova srpskih termo elektrana ili zatvaranje!

made-in-germany-rs-termo-elektrana-kolubara

Prema istraživanju Fondacije „Mreža za promene jugoistočne Evrope“, zbog zastarelosti i nezadovoljavanja standarda Evropske unije (EU), u zemljama Balkanskog regiona trebalo bi da se obnovi ili zatvori 13 termoelektrana (TE).

Po tom zahtevu u Srbiji bi trebalo obnoviti ili zatvoriti pet termoelektrana. U TE „Kosovo“ rok za zatvaranje tri bloka je 2020. godina, a za preostala dva 2025. godina, dok u periodu od 2025. do 2030. godine na red dolaze TE „Morava“, „Kostolac“, „Nikola Tesla“ i „Kolubara“, prenosi “Al Džazira Balkan” (Al Jazeera).

U godinama od 2020. do 2025. u Bosni i Hercegovini treba obnoviti ili zatvoritina četiri bloka TE „Tuzla“, a do 2030. godine i TE „Gacko“, Ugljevik i „Kakanj“. U Hrvatskoj bi do 2020. godine trebalo zatvoriti samo termoelektranu “Plomin”, a u Makedoniji u periodu između 2025. do 2030. godine TE “Oslomej” i „Bitolj“, dok isti rok važi i za TE „Pljevlja“ u Crnoj Gori.

Iz Brisela je poručeno da je energija tema sa kojom se svaka zemlja mora suočiti na putu eurointegracija, a zemlje Balkana trebalo bi da do 2050. godine smanje emisiju štetnih gasova za 80 procenata. Zemljama regije stručnjaci savetuju da rade na povećanju energetske efikasnosti stambenih objekata, na efikasnijem iskorišćavanju energije vetra i sunca, ali i na smanjenju upotrebe uglja. U Briselu smatraju da u regiji postoji problem nedostatka političke volje, a da vremena nema, navodi se u tekstu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор