Prikupljanje sporednih životinjskih proizvoda u Srbiji

made-in-germany-rs-meso-otpad

Ekološki centar „Stanište“ iz Vršca započeo je realizaciju projekta „Sistem za sakupljanje sporednih životinjskih proizvoda u 4 regiona u Srbiji“. Partneri na ovom poslu su lokalne samouprave Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana, Sjenice, Ivanjice, Nove Varoši, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Babušnice i Subotice.

U saopštenju vršačkog Ekološkog centra se naglašava da neškodljivo uklanjanje sporednih životinjskih proizvoda i otpada predstavlja jedan je od najvećih izazova u oblasti zdravstvene zaštite, zaštite životne sredine i bezbednosti hrane. U Srbiji godišnje nastane oko 250 hiljada tona sporednih animalnih proizvoda, od čega se samo oko 20 procenata propisno preradi, dok ostalo završava po livadama, kanalima, smetlištima, podseća centar.

Sa ovim problemom suočavaju se republičke i lokalne vlasti, stočari, klaničari, prerađivači, mesari, veterinari i građani. Bez rešenja tog problema, za srpske proizvode će evropsko, ali i druga tržišta biti zatvorena, upozorava „Stanište“, a prenosi “Glas zapadne Srbije”.

Kako je dalje objašnjeno, jedan od najvažnijih rezultata ovog projekta biće izrada dokumentacije (studija izvodljivosti, plan upravljanja, građevinski i drugi projekti), sa kojom će se u 2016. godini konkurisati po programima Evropske unije (EU) za izgradnju lokalnih sistema sakupljanja sporednih proizvoda. Ovakve sisteme do sada su izgradili samo Vršac i Smederevo, a grad Užice, u saradnji sa opštinom Čajetina, od 2013. godine ima pripremljenu dokumentaciju za izgradnju takvog sistema.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор