Najbolji proizvodi nosiće oznaku „Srpski kvalitet“

made-in-germany-rs-no-gmo

Oznaku „Srpski kvalitet“ nosiće samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji se po hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, načinu proizvodnje i svojim sastojcima jasno razlikuju od drugih sličnih proizvoda iste kategorije, a koji su isključivo proizvedeni od osnovne sirovine sa područja Srbije.

Uredba Ministarstva poljoprivrede o uvođenju ove oznake za proizvode od mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda, omogućiće domaćim trgovcima da postave posebne rafove za proizvode i prerađevine sa žigom „Srpski kvalitet“ i oznakom „Non GMO“, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“ dužni su da donesu specifikaciju koja sadrži naziv proizvoda, podatke o poreklu i kvalitetu osnovne sirovine za proizvodnju i opis tri posebna svojstva proizvoda u odnosu na propisane zahteve kvaliteta. Kontrolu usaglašenosti posebnih svojstava s podacima sadržanim u specifikaciji obavljaće registrovani privredni subjekt, akreditovan od nacionalnog akreditacionog tela i ovlašćen od Ministarstva poljoprivrede.

Postupak označavanja proizvoda ovom oznakom pokreće se podnošenjem zahteva Ministarstvu poljoprivrede, koje sprovodi postupak stručne procene njegovih posebnih svojstava. Ministarstvo vodi evidenciju izdatih rešenja o označavanju proizvoda i pravu korišćenja oznake „Srpski kvalitet“ i vrši nadzor nad primenom Uredbe koja stupa na snagu osam dana od objavljivanja u „Službenom glasniku Srbije“.

Poljoprivredni proizvodi i rafovi u prodavnicama sa oznakom „Srpski kvalitet“ kupcima bi mogli biti dostupni već u prvom kvartalu naredne godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор