Organske sadnice maline čačanskog instituta

Institut za voćarstvo u Čačku započeo je sa proizvodnjom organskih sadnica maline, nakon dobijanja dozvole Ministarstva poljoprivrede za komercijalnu proizvodnju sertifikovanih sadnica najviših kategorija u laboratorijskim uslovima, metodom kulture tkiva.

Direktor dr Milan Lukić kaže da se Institut odlučio za proizvodnju sadnica maline po organskom postupku, jer su mnogi proizvođači voća iz čitave zemlje, a prvenstveno iz zapadne Srbije, prepoznali interes da se bave organskom proizvodnjom.

– Prednost takvih sadnica jeste što proizvođači odmah nakon sadnje mogu započeti postupak registracije proizvodnje, a prvi dobijeni plodovi imaće status organski proizvedenih. I do sada su mogli da zasad maline zasnovan na konvencionalno proizvedenim sadnicama registruju kao organski, ali tek nakon perioda konverzije koji kod maline traje najmanje dve godine. Sa organskim sadnicama plodovi će već u drugoj godini biti organski proizvedeni, što je značajna ušteda u vremenu i novcu – objašnjava Lukić.

Institut je proizvodnju organskih sadnica ugovorio za jednu firmu iz Kuršumlije, koja će ih preko zastupništva u Švajcarskoj distribuirati svojim proizvođačima. Po rečima direktora Lukića, određena količina sadnica ostaće i za prodaju drugim zainteresovanim proizvođačima.

– Matični zasad je na Zdravljaku, gde su izuzetno povoljni uslovi za proizvodnju sadnica po organskom postupku, odnosno gde je dobra prirodna izolacija i gde nema konvencionalnih zasada koji bi onemogućili organsku proizvednju. Zasad je površine jednog hektara i u narednoj godini očekujemo proizvodnju od 25.000 do 30.000, a od treće godine od 120.000 do 150.000 organskih sadnica – objašnjava Lukić, a prenosi „Glas zapadne Srbije“.

U organskoj proizvodnji najvažniji je izbor parcele, način pripreme zemljišta i izbor sorte, a za đubrenje je dozvoljeno korišćenje samo stajnjaka sa farmi registrovanih za proizvodnju po organskom postupku. Zaštita zasada se zasniva na sprečavanju pojave bolesti, štetočina i korova, a ne na njihovom lečenju kada se pojave. Dozvoljeno je korišćenje jedino tzv. biopesticida, odnosno preparata na bazi mikroorganizama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор