Srbija 2016. izvezla organske hrane za 19,6 mil. €

U protekloj godini vrednost izvoza srpskih organskih prehrambenih proizvoda iznosila je 19,6 miliona eura. Najveći izvoz organske hrane bio je u Nemačku, Holandiju i SAD, a gotovo celokupan izvoz čini smrznuto i sušeno voće, od čega je najviše maline.

– U Srbiji se organskom proizvodnjom hrane bavi oko 2.000 proizvođača na blizu 15.000 hektara, ali je učešće takve proizvodnje u ukupnom zemljištu još uvek nizak i iznosi tek 0,44 posto. Zainteresovanost za ovu proizvodnju primetno raste svake godine, sektor ima brz i nezaustavljiv rast, a potrebe za izvozom su tolike da, kada bismo celu Srbiju pokrili organskom hranom, verovatno bismo bez problema sve izvezli – kaže Branislav Gulan, agrarni analitičar i član Odbora SANU za selo.

Najveće površine u organskoj proizvodnji u prošloj godini bile su pod žitaricama (32%), voćem (22%) i industrijskim biljem (20%). Po Gulanovim rečima, srpsko tržište organske hrane takođe raste, a uvezeni organski proizvodi prvenstveno se mogu naći u velikim trgovinskim lancima, u kojima učešće ovakvog voća i povrća iznosi od 5 do čak 25 posto.

– Organski proizvodi su u Srbiji, po pravilu, skuplji. Cene jesu veće, ali je i kvalitet dobar i reč je o hrani koja ne sadrži hemikalije, što mnoge kupce opredeljuje za organik, bez obzira na cenu koja je za pojedine artikle i pet puta veća. To je specifično tržište gde je kvalitet ključ uspeha i organska hrana bi mogla biti odlična prilika za Srbiju u kojoj su individualna gazdinstva premala za proizvodnju ozbiljnih količina konvencionalnih proizvoda – objašnjava Gulan.

Za organsku biljnu proizvodnju u Evropskoj uniji koristi se 6,2 posto poljoprivrednog zemljišta, odnosno oko 11 miliona hektara. U proteklih pet godina povećale su se zemljišne površine namenjene organskoj proizvodnji, kao i broj poljoprivrednika koji se ovim bave.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je utvrdilo spisak ovlašćenih organizacija za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje u 2017. godini. Ove poslove obavljaće preduzeća „Organic control sistem Subotica“ i „TMS CEE“, „Control Union Danube“, „Ecocert Balkan“, „Centar za ispitivanje namirnica“ i „Ecovivendi“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор