Uspešan izvoz srpskih krastavaca u Nemačku

made-in-germany-rs-krastavci-kornisoni

Poljoprivredni proizvođač Goran Salonski, povrtar iz Gospođinaca, već drugu godinu za redom uspešno izvozi u Nemačku krastavce kornišone koje gaji na devet hektara zemljišta. Njegov primer takođe dokazuje i da udruženi poljoprivrednici bolje opstaju na tržištu kada imaju siguran plasman.

Pored njega, u ovom poslu još 30 povrtara iz Žablja, Sremske Mitrovice, Sente, Kikinde i Tavankuta svoju robu plasira put evropskog tržišta, ka sigurnom kupcu iz Nemačke, fabrici u kojoj se vrši pasterizacija krastavaca is Srbije. Logistički deo ukupnog posla organizuje domaća firma, koja posreduje između naših povrtara i prerađivača u Nemačkoj.

– Naša firma je i ove godine ugovorila proizvodnju i otkup sa 30 proizvođača. Prošle godine smo imali ugovorenu proizvodnju na ukupno 120 hektara, a ove godine će biti nešto više površina pod kornišonima. Imamo oko 100 hektara takve proizvodnje i još 15 hektara špalirske – objašnjava agronom Tihomir Salamon, a prenosi „RTV“.

Za setvu, uzgajanje i berbu krastavaca potrebna je obučena radna snaga, jer se sve radi po nemačkoj tehnologiji. Cilj je da se postigne kvalitet proizvoda prve klase, za koju se dobija cena od 80 euro centi po kilogramu.

– Prošle godine smo imali 73 tone po hektaru, međutim, samo 30 posto krastavaca bilo je po kvalitetu u prve četiri klase, a jedino se takva proizvodnja isplati – napominje Tihomir.

Proizvodnja krastavaca po nemačkoj tehnologiji neizostavno podrazumeva sistem za navodnjavanje „kap po kap“, koji se nalazi ispod folije. Povrtari uključeni u ovu proizvodnju primenjuju standard u setvi koji nalaže da razmak između kućica treba da bude 33 cm, dok je u svakoj od njih položeno po dve do tri semenke. Uz primenu neophodne nege i mera zaštite, tako izvedena setva preduslov je za dobar rod.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор