Počela digitalizacija Srbije

made-in-germany-rs-informationstechnologie

Gašenjem analognog signala na emisionoj stanici „Vršački breg“ i priključenjem na digitalni sistem emitovanja televizijskog programa, u Srbiji je započela era digitalnog prenosa informacija.

– Ovo je završnica procesa digitalizacije u Srbiji i početak gašenja analognog signala. Projekat je koštao 37,5 mil eura, a u taj iznos uračunato je i 10 mil eura donacija Evropske unije (EU). Naša država je uložila 27 mil eura, ali će od ovog projekta inkasirati minimum 75 mil eura, kada nakon završetka procesa digitalizacije, na osnovu javnog poziva budu prodate digitalne dividende – izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je najavio da će do 18. maja cela Vojvodina biti digitalizovana, da će 25. maja biti ugašen analogni signal i na emisionoj stanici Avala, koji pokriva oko 2,5 miliona stanovnika Srbije, kao i da će proces digitalizacije u potpunosti biti završen do 15. juna.

– Ispunili smo našu obavezu, koja je utvrđena na konferenciji u Ženevi. Uspeli smo da nadoknadimo nedostatak. Digitalizacija Srbije je započeta 2006. godine i postojala je opasnost da uz BiH budemo jedina zemlja koja taj proces neće uspeti da završi. Na svu sreću, uspeli smo i ovo je najznačajniji događaj u istoriji naše televizije, možda čak značajniji od prelaska sa crno-bele na sliku u koloru – rekao je Ljajić i istakao da je, pored uvođenja 4G tehnologije, ovo najveći rezultat njegovog ministarstva u poslednjih godinu dana, prenosi agencija „Tanjug“.

Branko Gogić, v.d. direktora Javnog preduzeća „Emisione tehnike i veze“ kaže da se sa završavanjem ovog posla, Srbija približava tehnološkom razvitku zemalja EU. On je podsetio građane da nabave „set top boksove“, kako bi nesmetano mogli da gledaju digitalnu televiziju. Po njegovim rečima sada je omogućen besplatan kvalitetan signal bez smetnji u slici i tonu, uz gledanje dvadesetak TV kanala na jednom kanalu, gde svaki može biti na više jezika, a omogućeno je i odloženo gledanje emisija, filmova i direktnih prenosa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор