Urbani centri pokreću razvoj južne Evrope!

made-in-germany-rs-nova-zgrada-ecb

U poslednjoj analizi Nemačkog maršalovog fonda SAD naglašava se da urbani centri mogu postati motori privrednog razvoja zemalja Južne Evrope, koje se sada suočavaju sa velikim ekonomskim problemima.

“Zemljama južne Evrope potrebna je održiva strategija ekonomske obnove. Sve veće političke nesuglasice u Grčkoj, Francuskoj i Italiji izazivanju strah Brisela od političke i ekonomske neizvesnosti, čak i od mogućeg raspada eurozone, koji bi počeo sa Grčkom. Sve veća bojazan da će ova kriza jačati, drži investitore u svojevrsnom stanju iščekivanja, dok nezaposlenost ostaje neodrživo visoka. Zbog toga mladi na jugu starog kontintenta u potrazi za poslom i boljim životom odlaze u severne evropske zemlje, a sve više i u Latinsku Ameriku”, kaže se u analizi Fonda.

Rešenja o dugoročnom oporavku tradicionalno ne dolaze od Brisela ili Frankfurta. Ipak evropske banke prvi put od 2009. godine imaju svežeg novca, što je pozitivno i za finansijske džinove sa juga kontinenta, kao što su „Banka Santander“ u Španiji, „Unikredit grupa“ u Italiji i „BNP Paribas“ u Francuskoj. Umesto da čekaju rešenje iz Brisela, gradovi i regionalni centri treba da se aktiviraju na pronalaženju rešenja, jer bez lokalnog liderstva i strategije ekonomskog razvoja, neće biti dovoljno podsticaja za kretanje novca u ekonomiji, objašnjava Nemački maršalov fond SAD, a prenosi agencija „Tanjug“.

U daljoj analizi kaže se da bi u narednim godinama gradovi mogli postati vodeća ekonomska snaga, obezbeđivanjem podsticaja za investicije u privredne sektore koji beleže veliki rast, a u Južnoevropskim zemljama potrebno je investirati u inovacije, obrazovanje i novu tehnologiju, kako bi unapredile produktivnost i obezbedile zapošljavanje na duge staze. Gradovi mogu, navodi Fond, da odigraju veliku ulogu u promovisanju i ohrabrivanju ove politike inovacija i preduzetništva kako bi stimulisali ekonomski rast malih start-ap preduzeća i multinacionalnih korporacija.

Mnogi gradovi su već usvojili strategije pravih podsticaja. Organizacije kao što je Njujorška ekonomsko-razvojna saradnja, donele su promenu u Njujorku, pomažući u otvaranju novih radnih mesta, podseća se u analizi i dodaje da je ova taktika pokazala dobre rezultate i u Bostonu, Parizu, Kembridžu i drugim gradovima.

Na osnovu svega iznetog, Nemački maršalov fond zaključuje da je urbanim centrima južne Evrope neophodna lokalna strategija usmerena na podsticanje investicija u razvoj preduzetništva, inovacije i ekonomski razvoj u visoko-tehnološkim sketorima, kako bi time povećale mogućnosti zapošljavanja. Stalnim preispitavanjem strategija ekonomskog razvoja na lokalnom nivou, urbani centri mogu da postanu pokretači razvoja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор