Osnovan „Naučno-tehnološki park Beograd“

Na osnovu ugovora potpisanog između Ministarstva prosvete, Grada Beograda i Beogradskog univerziteta (BU), osnovan je „Naucno-tehnološki park Beograd“ (NTB), koji bi trebalo da okupi inovativne i perspektivne tehnološke kompanije i zaposli mlade naučnike, a sve u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje.

Kako je nakon potpisivanja ugovora naglašeno, za tri do četiri godine u kompleksu na Zvezdari trebalo bi da posluje oko 100 tehnoloških razvojnih kompanija sa oko 1.000 inženjera.

– Naucno-tehnološki park mora da bude mesto gde velike kompanije žele da uđu, jer imaju stimulativno okruženje uz druge kompanije sa kojima mogu da razmenjuju resurse i ideje. U
Srbiji je danas teško biti preduzetnik, a verovatno još teže je biti naučnik. Zato pravimo ovaj kompleks kako bi ljudi koji imaju ideje dobili neophodnu pomoć u pravljenju biznis-planova, a potom i pomoć u proizvodnji – istakao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić uz napomenu da iza velikih naučno tehnoloških projekata u svetu uvek stoje jaki univerziteti.

Gradonacelnik Beograda Siniša Mali podsetio je da je izgradnja Naucno-tehnološkog parka počela još pre 26 godina, kao i da će projekat tek sada biti priveden nameni, odnosno da će zaposliti mlade ljude koji se bave inovativnim tehnologijama, što će sprečiti i odliv „mozgova“ iz zemlje.

– Očekujemo da će u narednih nekoliko godina u ovom kompleksu biti zaposleno oko 1.000 inženjera i da će biti aktivno oko 100 kompanija koje se bave inovacionim tehnologijama. Želja nam je da studenti i mladi tu realizuju svoje ideje i pronađu posao. Njima će biti omogućene i usluge biznis inkubatora, koji će onima sa idejama obezbediti uslove da započnu biznis, po modelu koji već postoji u biznis inkubatoru u „Beogradanki“.

Po njegovim rečima, sastavni deo Parka predstavlja i „start up“ program za kompanije iz IT sektora, kojima Grad planira značajno da pomogne u započinjanju biznisa. Kako kaže, ovakva podrška doprineće osnivanju znatnog broja malih preduzeća, a time i zapošljavanju mladih. Razvoj Parka, dodao je Mali, kompleksan je posao i traži saradnju i posvećenost države, lokalne samouprave i univerziteta.

Rektor Beogradskog univerziteta (BU) Vladimir Bumbaširević naveo je da NTP „Beograd“ treba da pruži podršku inovacionoj delatnosti na Univerzitetu i omoguci komercijalizaciju inovacija.
On je izrazio nadu da će ovaj Park postati funkcionalan za kratko vreme i da će se stvoriti uslovi za osnivanje velikog broja preduzeća, prenosi „eKapija“.

– Za Univerzitet je značajno što će NTP pružiti mogućnost za zajednički rad na istraživanjima sa inovativnim, razvojnim kompanijama, što će dati veći doprinos konkurentnosti naše privrede i povećati izvoz Srbije. Zadatak parka je da upravlja izgrađenim kompleksom na Zvezdari, gde bi trebalo da počnu sa radom kompanije koje se bave novim tehnologijama, kako domaće, tako i strane, a sve u cilju stvaranja uslova za komercijalizaciju inovacija i razvoj ekonomije zasnovane na znanju – kaže rektor i dodaje da ovaj projekat treba da stvori uslove za osnivanje i razvoj većeg broja start-up preduzeća, koja bi koristila metodologiju već razvijenu na tehnickim fakultetima u Beogradu.

Kompleks na Zvezdari u Veljka Dugoševica 54, počeo je da se gradi još pre 26 godina, kada je izgrađeno pet objekata u sivoj fazi, a početkom 90-ih gradnja je zaustavljena. Nastavljena je 2010. godine, kada je tadašnje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo sredstva iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор