Nemački “Kontitek” dobija zemljište u Subotici

made-in-germany-rs-gradjevina02

Za izgradnju novog fabričkog pogona, nemačkoj kompaniji „Kontitek fluid Srbija” Grad Subotica će besplatno dodeliti zemljišnu parcelu u “Privrednoj zoni Mali Bajmok”.

U obrazloženju takve poslovne odluke navodi se da je investitor krajem marta ove godine izrazio nameru da započne realizaciju druge faze svoje investicije u Subotici, što je početkom jula i ozvaničeno potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između predstavnika te kompanije i Vlade Srbije i Grada Subotice. Nemački investitor namerava da izgradi proizvodni objekat od oko 12.200 kvadratnih metara, a da u osnovna sredstva uloži 17 miliona eura.

– Uz podršku vlade i grada, investitor namerava da stekne vlasništvo nad građevinskim zemljištem površine oko 2,5 hektara na kome bi sagradio novi proizvodni objekat u roku ne dužem od tri godine od dana potpisivanja Ugovora o podsticajima. Javno preduzeće „Privredno-tehnološki parkovi Subotica“ sačinilo je Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade kompaniji „Contitec Fluid Serbia“, u kojem je zaključeno da je tržišna vrednost tog zemljišta manja od očekivanog uvećanja javih prihoda budžeta Grada Subotice u periodu od 5 godina po osnovu realacije ove investicije, što je u saglasnosti sa Uredbom o načinu na koji se investitorima zemljište može ustupiti bez naknade – objašnjavaju u gradskoj Upravi.

Na osnovu plana kompanije da u novoj fabrici do 2018. godine sukcesivno zaposli 500 radnika, a nakon dostizanja pune zaposlenosti od 1.150 radnika, ona se obavezuje da taj nivo zaposlenosti održava najmanje u narednih pet godina. Pretpostavke govore da će u periodu od pet godina investitor ostvariti ukupno oko 7,5 miliona eura neto zarade, a kako smatraju u gradskoj vlasti ta će zarada zasigurno velikim delom biti utrošena u Subotici po raznim osnovama, što će usloviti dodatne efekte po budžet Grada Subotice i povećanje potrošnje sa pozitivnim efektima razvoja malih i srednjih preduzeća, a naročito sektora usluga, prenosi agencija “Tanjug”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор