Kiša ne pomaže kukuruzu i soji

made-in-germany-rs-kukuruz

Skoro svakodnevne obilne padavine u proteklih sedam dana u Srbiji ipak ne mogu da pomogne kukuruzu i soji na parcelama gde je došlo do sušenja, a tamo gde još ima zelenih listova možda će doći do delimičnog oporavka i umanjenja štete.

U protekloj sedmici najviše kiše je palo u Sremu i Bačkoj, u delovima Negotinske Krajine i istočne Srbije. Najveće količine padavina od 89 mm izmerene su u Novom Sadu, u Sremskoj Mitrovici palo je 87mm, u Somboru 81 mm, Negotinu 70 mm, B. Karlovcu 68 mm, Dimitrovgradu 67 mm, a najmanje u Kragujevcu 20 mm i Kruševcu i Nišu po 17 mm.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kažu da su kukuruz i soja najugroženiji, a da će kiša ublažiti posledice suše kod ostalih poljoprivrednih kultura i doprineti poboljšanju vlažnosti zemljišta, što je važno za predsetvenu pripremu i jesenju setvu, prenosi agencija “Tanjug”.

Na sajtu RHMZ se upozorava da su obilne padavine pogodovale razvoju biljnih bolesti i štetočina. U usevu šećerne repe stvoreni su izuzetno povoljni uslovi za širenje pegavosti lista. Na vinovoj lozi, koja je u osetljivoj fazi, šarka siva trulež ima povoljne uslove za razvoj. U zasadima krušaka registrovano je prisustvo obične kruškine buve kod koje je u toku izleganje larvi pete generacije. Jabuke su napadnute trećom generacijom jabukinog smotavca, a na vinovoj lozi prisutna je treća generacija grožđanog moljca koji je u fazi izleganja i ubušivanja larvi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор