„Help“ pomaže marginalizovanim građanima

made-in-germany-rs-help-ev-logo

U osam srpskih gradova Nemačka humanitarna organizacija „Help“ započela je, uz pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj SIDA, realizaciju projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“.

Ovim projektom predviđeno je uključivanje marginalizovanih i socijalno ugroženih grupa stanovništva u socijalni i privredni život zemlje, smanjenje siromaštva među ciljnim grupama, kao i njihov bolji pristup tržištu rada. Projekat će se sprovoditi u Kraljevu, Kruševcu, Obrenovcu, Požarevcu, Trsteniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu i Vranju.

Korisnici programa mogu računati da će im podrška pri započinjanju samostalnog privatnog posla biti pružena na dva načina. Prva faza podrazumeva učešće u motivacionim radionicama za nezaposleno romsko i lokalno stanovništvo, kroz koje će polaznici dobiti sve informacije o mogućnostima zapošljavanja u svom najbližem okruženju. Uz to, oni će moći da konkurišu za grantove u opremi za pokretanje biznisa, u vrednosti od 1.500, 2.400 i 3.600 eura.

Korisnici bespovratnih sredastava biće u obavezi da registruju privatnu delatnost, pohađaju poslovne i stručne obuke, i odrade osam sati društvenokorisnog rada za lokalnu zajednicu. Isporučena oprema postaće vlasništvo korisnika grantova nakon isteka dve godine korišćenja za obavljanje registrovane delatnosti, prenosi „poslovnojutro“.

Sa nemačkim „Helpom“ na ovom poslu sarađuje i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), kroz informisanje nezaposlenih lica o projektu i jačanje njihove motivacije da na ovaj način reše problem svoje nezaposlenosti.

Za sve pripadnike ciljnih grupa, zainteresovane za pokretanje sopstvenog biznisa, u Filijali Kraljevo NSZ predstavnici „Helpa“ i Službe zapošljavanja organizovali su 26. januara informativnu radionicu. Tom prilikom, predstavljeni su uslovi konkursa, način popunjavanja prijave i prava i obaveze korisnika sredstava. Za korisnike iz Kraljeva planirana je dodela 2 granta od po 3.600 eura i po devet grantova od 1.500 i 2.400 eura, što ukupno iznosi 35.100 eura opredeljenih za podsticanje privatnog preduzetništva u ovom gradu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор