Nemački Help oprema štampariju niškog zatvora

made-in-germany-rs-help-ev-logo

Niški zatvor će u okviru projekta „Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji, faza II“, koji finansira nemačka vlada, a sufinansiraju lokalne samouprave, dobiti opremu za štamparsku radionicu i stručne obuke za osuđenike i svoje zaposlene, u vrednosti od 30 hiljada eura.

Predstavnici nemačke nevladine organizacije “Help” (Hilfe zur Selbsthife) i Kazneno-popravnog zavoda Niš potpisali su juče ugovor o saradnji na ovom projektu kojim je predviđeno i kreiranje novih radnih mesta za 16 srpskih osuđenika nakon izvršenja kazne, kroz dodelu grantova u opremi i razvoj start-up biznisa i preduzetništva, navodi se u saopštenju nemačke humanitarne organizacije.

U saradnji sa ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, koje su uključene u ovaj projekat, nemački Help vrši selekciju korisnika na osnovu prijave, socijalnih i ekonomskih kriterijuma, isplativosti i održivosti predložene poslovne ideje. Pored taga, za članove porodica bivših osuđenika biće obezbeđena psiho-socijalna podrška u saradnji sa nevladinom organizacijom „Centar za ljudska prava“ iz Niša, koja poseduje neophodnu ekspertizu u ovoj oblasti, prenosi agencija “Tanjug”.

Cilj projekta jeste unapređenje sistema izvršenja krivičnih sankcija i postpenalnog prihvata, resocijalizacije i reintegracije osuđenih lica u društvenu zajednicu. Realizuje se uz pomoć vlade Nemačke i odabranih gradova Pirot i Zaječar, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija Niš, Sremska Mitrovica i Valjevo, i Zavoda za smeštaj odraslih Kragujevac.

Ovaj projekat, ukupne vrednosti 454.400 eura, Help sprovodi od juna 2016. do kraja decembra 2017. godine, u saradnji sa ciljnim gradovima i institucijama, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор