Kornišoni mitrovačkog zatvora idu za Nemačku

U Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica oko 70 osuđenika je tokom ovog leta po prvi put uzgajalo kornišone, a rod će u celosti otkupiti kompanija „Carl Kuhne“, koja je više od 300 godina jedna od vodećih u Nemačkoj u proizvodnji i preradi povrća.

Nakon isteka kazne, dvojici osuđenika će biti omogućeno da na svojim imanjima nastave da gaje kornišone, kao i da ih plasiraju ovoj nemačkoj kompaniji, prenose „Večernje novosti“.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica Aleksandar Alimpić kaže da je projekat urađen uz podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, kako bi se upotrebom resursa KPZ u proizvodnji kornišona, kod osuđenika omogućilo razvijanje radnih navika i sticanje praktičnih znanja iz te oblasti, za šta su bili zaduženi agroinžinjeri.

– Zainteresovani mogu nakon izdržane kazne da apliciraju i za dobijanje opreme vredne 2.500 eura, dovoljne za opremanje 20 ari. Uzgojem kornišona na toj površini može u proseku da se zaradi 400 eura mesečno – objašnjava Alimpić i dodaje da je suština projekta da se ovi ljudi podrže da ne ponove krivično delo, već da od svog rada mogu da izdržavaju svoje porodice.

KPZ u Mitrovici poseduje 800 hektara obradivog zemljišta, od čega 6,5 hektara pod voćem. Dnevna zarada na kornišonima kreće se od 1.000 do 2.400 eura, u zavisnosti od berbe i klase, a nakon završetka ovog posla, u KPZ će otpočeti i uzgoj paprika. Zavod se bavi i uzgojem svinja, kojih ima oko 800, a tu je i 250 grla stoke, od čega je 100 krava čijih 2.000 litara mleka svakodnevno otkupljuje „Imlek“. Posebno se ponose svojom ergelom od 38 konja i tri ponija, zbog čega su nedavno osnovali i školu jahanja.

Osuđenici se u ovoj ustanovi mogu obučiti da budu i varioci, bravari, stolari, strugari, tapetari ili da rade u štampariji. Ugovor o poslovnoj saradnji potpisan je sa 20 preduzeća kod kojih osuđenici rade, a nakon odslužene kazne neki dobiju i stalan posao.

Pored toga u Zavodu se pravi i poljoprivredna mehanizacija koja će biti izložena na predstojećem Sajmu domaće poljoprivredne mehanizacije 2. i 3. septembra na platou preko puta zgrade zatvora, gde će svi zainteresovani moći da je isprobaju i kupe.

– Bazirali smo se na mehanizaciju koja je neophodna za ovo naše područje i proizvodimo više vrsta prikolica i srednje tešku i tešku drljaču. U ovoj godini već smo prodali 126 prikolica, uglavnom Mađarima. Cene su više nego povoljne, a na Sajmu će na naše proizvode biti popusti i do 15 posto – najavljuje Alimpić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор