Cepter kupio najstariju nemačku fabriku noževa

made-in-germany-rs-zepter-logo

Kompanija „Cepter Internešnal“ (Zepter International), u vlasništvu Milana Jankovića, alijas Filip Cepter, preuzela je za 120 miliona eura najstariju fabriku noževa „Feliks“ (Felix) u nemačkom gradu Solingenu.

Kako se navodi u saopštenju kompanije Cepter, preuzimanje fabrike Feliks počelo je još 2012. godine, da bi tek nedavno ona potpuno prešla u vlasništvo Ceptera.

Nemačku fabriku je 1843. godine osnovao Karl Gustav Feliks, kao malu porodičnu kovačnicu, koja je ubrzo prerasla u jednu od najčuvenijih fabrika noževa u svetu. Najpoznatiji proizvodi ove fabrike, koji se izrađuju ručno, svakako su noževi, a potom i makaze, oštrači noževa, magnetni stalci za noževe, daske za sečenje…

Poslovna saradnja Ceptera i Feliksa počela je pre desetak godina, a prošle godine se prvi put na svetskom tržištu pojavio jedinsteni nož s oznakom kompanije Cepter. Noževi se proizvode od legiranog hroma – molibdena – vanadijumskog čelika X50, i japanskog laminiranog damaskog čelika koji se koristi za oštrice brijača. Noževi se proizvode ručno i tokom obrade prolaze kroz 45 različitih faza. Sva sečiva se kale „zamrzavanjem“ ili u vakuumu, bruse i poliraju do visokog sjaja, a svaka drška se ručno postavlja na sečivo, navodi se u saopštenju kompanije Cepter.

Kompanija Cepter sa sedištem u Lincu u Austriji, danas je prisutna na svim kontinentima, u više od 40 zemalja, i ima više od 140.000 zaposlenih. Vrednost kompanije kojom upravlja Filip Cepter procenjuje se na više milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор