Smederevo uz nemačku pomoć dobija fabriku vode

made-in-germany-rs-wte-wassertechnik

Kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju vode na izvorištu Šalinac u Smederevu, danas su položili potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i čelnici Grada Smederava.

– Verujem da ćemo za godinu dana, u novembru 2016. godine otvoriti ovu fabriku vode. Kada je reč o infrastrukturi, bilo transportnoj, energetskoj ili komunalnoj, prioritet moraju imati kako veći tako i manji gradovi u Srbiji. Ne možemo očekivati da ljudi ostaju u svojim selima ako nemaju odgovarajuću infrastrukturu i normalne uslove za život – istakla je Mihajlovićeva, a prenosi agencija „Tanjug“.

Po njenim rečima fabrika će stanovnicima okolnih sela omogućiti da piju zdravu vodu, da je imaju stalno i da nemaju strah od toga da li je voda ispravna. Vrednost investicije u izgradnju nove fabrike za proizvodnju vode u Smederevu iznosi 6,2 miliona eura, a prva faza radova, odnosno izgradnja same fabrike, koštaće 3,2 miliona eura.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman zahvalio je predstavnicima Grada Smedereva i resornom ministarstvu na saradnji na ovom projektu. On je istakao da se u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom „KfW“ nastoji da se ostvari inovativan pristup pri razvoju na lokalnom nivou.

– Mi ovde sa Nemačkom razvojnom bankom imamo inovativan pristup, pokrenuli smo utakmicu između lokalnih samouprava i gradova što je znak profesionalnog odnosa i rada Grada Smedereva, jer su efikasno radili i stvorili neophodne preduslove za ovaj projekat – izjavio je ambasador Nemačke.

Jasna Avramović, gradonačelnica Smederava, naglašava da je cilj da 25.000 stanovnika moravskog kraja dobije pijaću vodu, kao i da ona stigne i do najudaljenijeg sela. Ona je objasnila da je projekat započet 2013. godine, a da se njegov završetak očekuje 2016. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор