„Leoni“ gradi svoju treću fabriku u Nišu

leoni

U Nišu je juče potpisan ugovor za izgradnju nove fabrike, treće po redu, nemačke komapanije „Leoni“, u kojoj će posla biti za najmanje 2.200 novih radnika, a vrednost ove investicije iznosi 22 miliona eura.

Po rečima srpskog premijera Aleksandra Vučića, u decembru će biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku koja bi trebalo da počne sa proizvodnjom u avgustu naredne godine. On je istakao da je sa Leonijem dogovoreno da tu bude zaposleno najmanje 2.200 radnika, odnosno 2.500 do kraja 2018. godine.

– Vlada je do sada izdvojila 31 milion eura za subvencije Leoniju, a ova nova investicija će, osim novih radnih mesta, doprineti i povećanju niškog budžeta kroz poreze i doprinose. U Nišu ima oko 29.000 nezaposlnih, tako da će sa otvaranjem još jedne fabrike biti zaposleno 10 posto ljudi koji su bez posla, što je veoma značajno – naveo je Vučić.

Nemački ambasador Aksel Ditman je podsetio da je prvi pogon Leonija u Srbiji otvoren 2009. godine, što pokazuje koliko su održive nemačke investicije u našoj zemlji i koliko je nemačka kompanija spremna da širi i razvija proizvodnju.

– Nemačke kompanije su zadovoljne poslovanjem u Srbiji i verujem da će ih biti još. Pohvalno je to što srpska vlada stvara uslove za stabilnost poslovanja i privlačenje investitora. Nemačka podržava vladine reforme – istakao je ambasador Ditman.

Direktor Leonija Klemens Saks je naglasio da je Srbija stvorila odličan poslovni ambijent i da ga stalno unapređuje, kao i efikasan rad administracije, kako lokalne samouprave tako i republičke, koja je omogućila brzu realizaciju ovog projekta. On je istakao i da je Srbija za Leoni veoma bitna, što se ogleda u toma da kompanija otvara i treću svoju fabrika, što nije slučaj ni u jednoj drugoj zemlji.

Kompanija Leoni AG je jedan od svetskih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju. U 2015. godini zapošljavala je ukupno oko 75.000 radnika u 92 svoja proizvodna pogona u 32 zemlje, sa prometom od 4,5 milijardi eura i profitom od 77,3 miliona eura. Sedište kompanije je u Nirnbergu, a u Srbiji ima fabričke pogone u Prokuplju i Doljevcu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор