Eksplozija u fabrici kompanije BASF

BASF

Dvoje radnika je poginulo, dvoje nestalo, a šest je povređeno u jučerašnjoj eksploziji i požaru koji su se desili u fabrici nemačkog hemijskog giganta „BASF“ u gradu Ludvigshafenu, gde se nalazi i sedište ove kompanije.

U saopštenju kompanije se navodi da se u fabrici „Landeshafen sever“ oko 11,30 sati dogodila eksplozija koja je izazvala ogroman požar. Obaveštene su sve relevantne službe i istraga je u toku, prenosi agencija „Frans pres“.

U industrijskom kompleksu, gde je na obalama Rajne smeštena fabrika, mogao se nakon eksplozije videti veliki požar i gust crni dim. Kompanija je upozorila sugrađane i žitelje obližnjeg grada Majnhajma da ostanu u kućama i stanovima i zatvore sva vrata i prozore.

Ludvigshafen je preko Tvitera izvestio da su se neki stanovnici žalili na iritaciju respiratornih organa, a lokalne vlasti su takođe pozvale obdaništa i škole da decu zadrže u zatvorenom, ali nisu naložile nikakvu evakuaciju.

Nemačka industrijska korporacija BASF zapošljava u Ludvigshafenu 36.000 radnika. Ovaj grad pamti i pređašnje tragične incidente, kada je u eksploziji fabrike amonijaka ove kompanije 1921. godine poginulo čak 600 ljudi, dok je u eksploziji tankera 1948. godine u ovom kompleksu poginulo 200, a povređeno više od 3.800 ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор