Decenija rada Hemofarma u okviru „STADA grupe“

made-in-germany-rs-hemofarm-zgrada

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman obišao je juče fabriku „Hemofarma“ u Šapcu i tom prilikom istakao odličnu saradnju nemačke kompanije sa gradskom upravom. Ova poseta simboličan je početak obeležavanja decenije poslovanja Hemofarma u okviru „STADA“ grupacije.

– Hemofarm je jedna od najvećih nemačkih investicija u Srbiji. Od kada je nemačka STADA preuzela Hemofarm 2006. godine, do danas je u modernizaciju opreme i proizvodnje, ali i u obuku radnika, uloženo više od 200 miliona eura. Hemofarm zapošljava u Srbiji 2.600 radnika i doprinosi ekonomskom rastu u Vršcu i Šapcu. U Šapcu zapošljava 357 ljudi koji rade u pogonima čvrstih, polučvrstih i tečnih formi, kao i u najsavremenijem pogonu dezinfekcionih sredstava i medicinskih rastvora. Bliska i partnerska saradnja Hemofarma i Šapca ključna je u nastojanju da grad postane još privlačnije mesto za investicije – izjavio je tom prilikom Ditman.

U pratnji gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i menadžmenta Hemofarma, nemački ambasador je obišao pogon koji godišnje proizvede preko 55 miliona pakovanja lekova za tržišta 38 zemalja sveta. Zahvaljujući visokoobrazovanim i edukovanim stučnjacima, kao i najsavremenijoj tehnološkoj opremi, šabačka fabrika proizvodi veoma kompleksne forme lekova, a specijalizovana je za nesterilne farmaceutske proizvode, sirupe, kapsule i tablete, prenosi agencija „Tanjug“.

Direktor fabrike u Šapcu Dragan Tošić je objasnio da obim proizvodnje raste poslednjih godina i da fabrika proširuje svoj portfolio novim proizvodima.

– Do kraja godine zaokružujemo godišnji plan investicija vredan 4,5 miliona eura. Ne zaboravljamo ni segment održivog razvoja. Prošle godine pustili smo u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, vredno 1,2 miliona eura. Prema oceni relevantne ustanove u okviru Svetske banke, Hemofarm je po energetskoj efikasnosti u 20 posto najboljih fabrika u svetu. Koraci koji su nas doveli na tu listu napravljeni su upravo ovde, na lokalu – rekao je Tošić.

Po rečima gradonačelnika Zelenovića, Grad je veoma ponosan na činjenicu da na njegovoj teritoriji posluju uspešne firme iz Nemačke, i naglasio da su takva iskustva dragocena. On je najavio da će Šabac učiniti sve da omogući dolazak novih investitora iz Nemačke i uspostavljanje partnerstva između nemačkih i šabačkih firmi sposobnih da posluju po strogim kriterijumima nemačkih partnera. Ovom prilikom Zelenović je nemačkom ambasadoru prestavio plan izgradnje „Savaparka“ i toplane na biomasu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор