Niske kamate i nepogode oborile profit Alijanca

made-in-germany-rs-allianz

Najveća nemačka osiguravajuća kuća „Alijanc“ uverena je da će ispuniti svoje godišnje ciljeve, iako beleži pad profita za 46 procenata u drugom kvartalu ove godine, uglavnom zbog uvećanih troškova usled elementarnih nepogoda i zatvaranja filijale u Južnoj Koreji.

U prvom polugođu 2016. neto dobit Alijanca je pala za 46 posto, na 1,1 milijardu eura, kao posledica jednokratnih rashoda od 352 miliona eura, usled okončanja poslovanja u Južnoj Koreji, ali i zbog troškova isplata obeštećenja na ime prirodnih katastrofa i vremenskih nepogoda, prenosi agencija „Frans pres“.

Zbog aktuelnih turbulencija u globalnoj privredi, prihodi nemačke osiguravajuće kuće pali su za 2,5 posto, na 29,4 milijarde eura, dok je operativna dobit niža za 17,2 posto, i iznosi 2,4 milijarde eura.

Generalni direktor kompanije Oliver Baete navodi u svom saopštenju da su “drugu kvartal ove godine posebno obeležile velike štete od poplava i oluja u Evropi tokom proletnjih meseci”.

Operativni profit odeljenja za osiguranje imovine od nezgoda i prirodnih katastrofa niži je u prvih šest meseci ove godine za 16,2 posto, i na nivou je od 2,5 milijarde eura, u odnosu na isti period prošle godine.

Sa druge strane, profitabilnost Odeljenja za životno i zdravstveno osiguranje ostala je stabilna u ovom periodu, na nivou od 1,9 milijardi eura, uprkos teškoj situaciji na tržištu.

“Dobar rast dobiti u sektoru životnog i zdravstvenog osiguranja ne može u potpunosti da nadoknadi pad u segmentu osiguranja imovine i nezgoda”, objašnjava Baete.

I Aliajnc, poput drugih osiguravajućih kuća i banaka, trpi pritisak niskih kamatnih stopa, koje mu otežavaju da ponudi klijentima atraktivne povrate na ulaganja, navodi francuska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор