Niske kamate ECB ne pogađaju sve članice isto

made-in-germany-rs-bank

Efektima veoma niskih kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) više su pogođena italijanska domaćinstva, nego domaćinstva u drugim članicama eurozone, Nemačkoj i Francuskoj.

U svom najnovijem ekonomskom biltenu, ECB je analizirala efekte niskih kamatnih stopa, posmatrajući ne samo visinu kamate koju građani plaćaju na kredite, već i visinu prinosa koji ostvaraju po osnovu štednih uloga.

U Nemačkoj do sada bilo dosta javnih debata u vezi sa problemom da niske kamate pogađaju štediše, ali je ECB utvrdila da su efekti niskih kamata manje-više jednaki i u pogledu prihoda i u pogledu rashoda po kamatama.

“Neto prihodi domaćinstava po osnovu kamata su ostali stabilni u Nemačkoj i Francuskoj, ali su manji u Italiji i Španiji. U dve najveće ekonomije eurozone, Nemačkoj i Francuskoj, pad prihoda i rashoda po osnovu kamata je bio jednak, što pokazuje da su niže kamatne stopa imale minimalan efekat po neto prihode domaćinstava od kamata”, navodi se u izveštaju ECB, a prenosi agencija „Frans pres“.

Međutim, pad prihoda domaćinstava od kamata na štednju u Italiji je duplo veći od pada rashoda po osnovu kamata na kredite, što ima negativan uticaj po celokupne neto prihode domaćinstva od kamata. Razlog za to je što italijanska domaćinstva drže relativno velike količine kamatonosne aktive, s obzirom na to da su relativno manje zadužena, navodi ECB.

U Španiji su, sa druge strane, rashodi po osnovu kamata na kredite domaćinstava smanjeni znatno više od prihoda na kamate, što ima pozitivan uticaj na celokupne neto prihode domaćinstva od kamata, navodi se u ovom izveštaju.

U težnji da podigne inflaciju u eurozoni, ECB je srezala ključne kamatne stope na nula posto, podseća francuska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор