Bundesbanka kritikuje ECB zbog niskih kamata

made-in-germany-rs-nova-zgrada-ecb

Jens Vajdman, šef nemačke centralne banke (Bundesbank), upozorio je Evropsku centralnu banku (ECB) da ne sme dozvoliti da niske kamatne stope i monetarni podsticaj traju beskonačno.

– Rizici ultra labave monetarne politike postaju veći što duže traje faza niskih kamatnih stopa. Kamatne stope ne mogu ni pod kojim uslovima da ostanu tako niske duže nego što je to neophodno, imajući u vidu stabilnost cena – rekao je Vajdman, a prenosi agencija „Frans pres“.

Od početka 2016. godine glavna ECB stopa refinansiranja je jednaka nuli, dok je njena stopa na depozite negativna, što znači da banke plaćaju čuvanje novca na računima centranih banaka. Zajedno sa ponudom ECB-ovih jeftinih zajmova poslovnim bankama i uz politiku „kvantitativnih olakšica“ za kupovinu državnih i korporativnih dugova, niske kamate bi trebalo da snize troškove zaduživanja kompanija i domaćinstava, kako bi se podstakao privredni rast. Jačanje privrede podiže cene, gurajući inflaciju prema cilju ECB-a od nešto ispod dva posto.

Međutim, iako Upravni odbor ECB-a spušta kamate i povećava obim kupovine obveznica na 80 milijardi eura (89,3 milijardi dolara) mesečno, rast u eurozoni ostaje usporen. Centralna banka 19-člane eurozone blago je podigla prognozu privrednog rasta za ovu godinu na 1,7 posto, ali je snizila svoja predviđanja za dve naredne godine.

U međuvremenu, sve je više žalbi bankarskog sektora na niske kamate koje nagrizaju profite, a Vajdman negira da bi okončanje labave monetarne politike moglo da uguši privredni oporavak u korenu. On je podsetio da su neke vlade, uključujući Italiju i Nemačku, profitirale refinansirajući svoje dugove po negativnim kamatama, što je još jedan primer da „niske kamatne stope i dalje podrivaju budžetsku disciplinu“.

– Mogući problemi za pojedine finansijske institucije ili državne budžete ne smeju da nas zaustave u normalizaciji monetarne politike čim to postane neophodno. Narastanje duga će postati problem kada kamate ponovo porastu – tvrdi Vajdman i dodaje da one „više ne mogu biti održive“.

Početkom avgusta šef Bundesbanke je oštro kritikovao odluku Evropske komisije (EK) da ne kazni Španiju i Portugaliju zbog prekoračenja limita budžetskog deficita.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор