Merkelova podržala politiku niskih kamata u evrozoni

made-in-germany-rs-angela-merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je politiku niskih kamata u evrozoni, ističući da se sprečavanjem prekomernog rasta eura podupiru reformski napori u zemljama kao što su Španija i Portugalija.

“Nemački političari retko komentarišu kurs ili politiku centralne banke, pozivajući se na nezavisnost Evropske centralne banke (ECB). Komentari kancelarke Merkel na jednoj poslovnoj konferenciji u Berlinu, oborili su vrednost eura za više od pola centa, na ispod 1,12 dolara”, komentariše agencija “Rojters”.

Merkelova je naglasila da snažan euro otežava zemljama kao što su Španija i Portugalija da ostvare korist od reformi. Po njenom mišljenju, centralne banke, kao i ECB, moraju da misle šta će raditi ako je inflacija veoma niska, kao i da osiguraju da privreda ne potone u deflaciju, prenosi agencija “Tanjug”.

Ovogodišnja odluka ECB da pokrene obimnu kupovinu obveznica zemalja eurozone naišla je na protivljenje dela građanstva u Nemačkoj, međutim Merkelova smatra da je potez banke bio opravdan, jer je sprečio preveliko jačanje eura, koje bi ugrozilo reformske napore u drugim zemljama eurozone.

Zajednička evropska valuta sada je pod novim pritiskom, nakon što se Međunarodni monetarni fond (MMF) povukao iz pregovora sa Grčkom. Merkelova je poručila da sve strane uključene u pregovore sa Atinom treba da nastave dijalog, kako bi se našlo rešenje za grčki problem. Ona je poručila da “gde postoji volja, postoji i način, ali volja mora da dođe sa svih strana, pa je važno da se razgovori nastave”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор