NBS smanjila referentnu kamatu na 7%

made-in-germany-rs-bank

Narodna banka Srbije (NBS) smanjila je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procenata, tako da ona sada iznosi 7 posto.

Izvršni odbor NBS doneo je odluku da nastavi ublažavanje monetarne politike, pre svega imajući u vidu da su, pored niske inflacije, dodatno snižena i inflaciona očekivanja, koja su već više od godinu dana u granicama cilja, kao i zbog toga što su i dalje prisutni dezinflatorni pritisci po osnovu niske agregatne tražnje. Pored toga, inflacija u međunarodnom okruženju je izuzetno niska, čak i negativna u mnogim zemljama, navodi se u saopštenju centralne banke.

Kako se dalje navodi, aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) potvrda je usmerenosti nosilaca ekonomske politike ka obezbeđenju dugoročno održivog oporavka domaće ekonomije. Globalna likvidnost se usled kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke (ECB) povećava, što uz dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi utiče na povećano interesovanje investitora za ulaganja u Srbiju, prenosi „B92“.

Izvršni odbor NBS konstatuje da je rast potrošačkih cena od početka godine uslovljen jednokratnim faktorima, pre svega poskupljenjem voća i povrća i da ne ukazuje na rast inflatornih pritisaka, što potvrđuje i niska bazna inflacija. Povratak inflacije u granice cilja očekuje se u drugoj polovini godine, čemu će doprineti do sada preduzete mere monetarne politike i iscrpljivanje efekta faktora sa privremenim dezinflatornim uticajem, pre svega niskog rasta regulisanih cena i niskih cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu, kaže se u saopštenju.

Inače, pad referentne kamatne stope utiče na pojeftinjenje dinarskih plasmana, odnosno pad kamatnih stopa zajmova u domaćoj valuti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор