NBS smanjila kamatu na 5,5%

made-in-germany-rs-bank

Po poslednjoj odluci Izvršnog odbora Narodne banke Srbije (NBS) referentna kamatna stopa smanjena je za još 0,5 procenata, tako da ona sada iznosi 5,5 posto.

Izvršni odbor NBS je konstatovao da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da ona u julu iznosi 1 posto, zbog čega je i doneta ovakva odluka, prenosi agencija „Tanjug“.

Kako je dalje objašnjeno, nakon postizanja dogovora Grčke sa međunarodnim kreditorima, niži su i eksterni rizici, što uz aranžman sa MMF-om i povoljnije ekonomske i platnobilansne rezultate od očekivanih, doprinosi relativnoj stabilnosti deviznog tržišta i povoljnijoj percepciji investitora za ulaganja u Srbiju. Povoljnijoj makroekonomskoj perspektivi zemlje doprinose i efekti mera fiskalne konsolidacije, koji su istovremeno smanjili izloženost domaće ekonomije negativnim eksternim uticajima, ocenio je Izvršni odbor NBS.

Na jučerašnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će zvanično biti predstavljen 19. avgusta. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 10. septembra 2015.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор