Referentna kamatna stopa smanjena na 5%

made-in-germany-rs-bank

Narodna banka Srbije (NBS) je juče ponovo snizila referentnu kamatnu stopu za 0,5 posto, pa ona sada iznosi 5,0 procenata.

Obrazlažući ovaj potez Izvršni odbor NBS je konstatovao da su inflatorni pritisci i dalje niski, a inflaciona očekivanja usidrena u granicama cilja NBS. Niskoj inflaciji pre svega doprinose niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, niska inflacija u međunarodnom okruženju, relativna stabilnost deviznog kursa i efekti fiskalne konsolidacije. Iako se sa avgustovskim povećanjem cene struje međugodišnji rast regulisanih cena vratio u pozitivnu zonu, doprinos regulisanih cena inflaciji ove godine bi trebalo da bude manji od uobičajenog. Uz dosadašnju relaksaciju monetarne politike i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, inflacija bi se u narednom periodu kretala oko donje granice cilja od 2,5 posto, uz mogućnost ulaska u te granice krajem ove ili početkom naredne godine. Njeno približavanje cilju od 4 posto očekuje se od sredine 2016. godine, objašnjavaju u NBS

Izvršni odbor ocenjuje da povećanju otpornosti domaće ekonomije na prisutne rizike iz međunarodnog okruženja posebno doprinose fiskalna konsolidacija, povoljniji izgledi ekonomskog rasta od ranije očekivanih, smanjenje spoljne neravnoteže i očekivana druga pozitivna ocena aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

U zaključku NBS se navodi da daljom relaksacijom monetarne politike, ne samo smanjenjem referentne kamatne stope, već i stope obavezne rezerve, a s obzirom na niske inflatorne pritiske, monetarna politika doprinosi započetom ekonomskom oporavku. Izvršni odbor (NBS) je, pri tom, imao u vidu i da je Evropska centralna banka (ECB) naniže korigovala projekciju ekonomskog rasta eurozone, kao i da postoji mogućnost da program kvantitativnog popuštanja bude produžen.

„U uslovima kada je sve izvesnije da će Američke federalne rezerve (FED) započeti sa povećanjem referentne kamatne stope, program kvantitativnog popuštanja ECB-a povoljno utiče na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i umanjuje rizike u pogledu kretanja kapitala prema zemljama u usponu“, saopštavaju iz NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi, zakazana je za 15. oktobar 2015. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор