Referentna kamatna stopa snižena na 3,75%

Narodna banka Srbije (NBS) je snizila referentnu kamatnu stopu na 3,75 procenata, imajući u vidu da je tekuća inflacija niža i da je srednjoročna avgustovska projekcija inflacije manja u odnosu na majsku, kako za ovu, tako i za narednu godinu.

NBS u saopštenju dalje ocenjuje da niska i stabilna bazna inflacija na nivou od oko 2,0 posto međugodišnje, koja se u julu spustila na 1,7 procenata, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede unutar granica cilja, ukazuju na to da su inflatorni pritisci i dalje niski, prenosi agencija „Tanjug“.

„Fiskalna kretanja od početka godine znatno su povoljnija od očekivanih, uz ostvaren suficit na konsolidovanom nivou od oko 2,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini godine. Pored toga, inflatorni pritisci su dodatno oslabili po osnovu nižih uvoznih cena izraženih u dinarima i pada premije rizika zemlje, koja je dostigla najniži nivo od kada se prati za Srbiju“, objašnjava se u saopštenju.

Izvršni odbor NBS očekuje da će inflacija u narednom periodu nastaviti da se kreće u ciljanim granicama od 3,0 posto, uz odstupanja od plus/minus 1,5 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор