NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 6,5%

made-in-germany-rs-bank

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) snizio je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procenata, na 6,5 posto, a kao razlog navode se niski inflatorni pritisci i kretanje inflacije ispod donje granice cilja.

„Takva kretanja rezultat su niske agregatne tražnje i izostanka većih troškovnih pritisaka, čemu doprinosi izuzetno niska inflacija u međunarodnom okruženju, niske cene primarnih proizvoda, ali i nizak rast regulisanih cena. Inflaciona očekivanja koja su stabilizovana u granicama cilja duže od godinu dana dodatno su snižena u poslednjih nekoliko meseci“, navodi se u saopštenju NBS, prenosi agencija „Beta“.

Po oceni Izvršnog odbora NBS, kretanja u međunarodnom okruženju su povoljnija usled monetarnih mera Evropske centralne banke (ECB), ali i odloženog povećanja referentne kamatne stope Federalnih rezervi SAD (FED). Uz povoljnije cene sirovina i energenata, to doprinosi izvesnijem ekonomskom oporavku glavnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i smanjuje rizike koji mogu doći iz međunarodnog okruženja, objašnjava NBS.

U saopštenju se dodaje da pozitivni efekti mera fiskalne konsolidacije, uz aranžman sa MMF-om, „potvrđuju usmerenost nosilaca ekonomske politike ka jačanju javnih finansija i obezbeđenju održivog oporavka domaće ekonomije, čime se doprinosi povoljnijoj percepciji investitora i njihovom povećanom interesu za ulaganja u Srbiju“.

Izvršni odbor je na jučerašnjoj sednici usvojio i izmenu Odluke o kamatnim stopama NBS, kojom je smanjen raspon kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu sa plus ili minus 2,5 posto na plus ili minus 2 posto, uz očekivanja da će ta mera doprineti stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom novčanom tržištu. Na sednici je usvojen i majski Izveštaj o inflaciji, u kome su predočena aktuelna makroekonomska kretanja i mere monetarne politike, koji će javnosti biti predstavljen 20. maja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор