NBS smanjila referentnu kamatu na 3%

Narodna banka Srbije je snizila referentnu kamatnu stopu na nivo od 3 posto i suzila koridor kamatnih stopa sa ±1,5 na ±1,25 procenata, čime je kamatnu stopu na depozitne olakšice zadržala na dosadašnjem nivou.

U saopštenju centralne banke se navodi da je Izvršni odbor procenio da očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu pružaju mogućnost za dodatno ublažavanje monetarne politike.

„Usporavanje inflacije u protekla tri meseca bilo je veće od očekivanog, a međugodišnja inflacija je u martu iznosila 1,4 posto, što ukazuje na snižavanje inflatornih pritisaka koje potvrđuje i usporavanje bazne inflacije na 0,8 posto međugodišnje“, kaže se u saopštenju.

Po mišljenju Izvršnog odbora Narodne banke, inflacija će se i narednih meseci zadržati oko tekućeg nivoa, a približavanje cilju se očekuje tokom naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje. Na niske inflatorne pritiske ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koji smatraju da će inflacija i za dve naredne godine ostati na centralnoj vrednosti cilja od 3,0%.

„Smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije pruža dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu zemlje“, poručuju iz centralne banke.

Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta. Iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje volatilno, u Narodnoj banci kažu da se u narednom periodu ne očekuje njihov znatniji rast, a da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор