Strani radnici održavaju privredni rast Nemačke

Nemačkoj je potrebno da angažuje još više stranih radnika kako bi sačuvala visok i stabilan privredni rast i prosperitet, zaključak je istraživanja ekonomskog instituta „IW“.

U periodu od 2012. do 2017. godine u Nemačkoj je zaposleno ukupno 1,6 miliona Nemaca i 1,3 miliona stranaca, a uzlet nemačkog tržišta rada tokom proteklih godina verovatno ne bi ni bio moguć bez doseljavanja stranaca, smatraju u ovom institutu.

Većina stranaca koji se u Nemačku doseljavaju zbog posla potiče iz EU, a svega njih 386.000 je došlo iz trećih zemalja. Iz instituta upozoravaju da bi u narednim godinama stopa nezaposlenosti među Nemcima mogla da raste, prenosi „Poslovni dnevnik“.

„Može se očekivati znatno smanjenje udela domaćeg stanovništva u radnoj snazi u idućoj deceniji“, ističu autori ovog izveštaja i predviđaju da će Nemačka u budućnosti sve više zavisiti od doseljenika iz trećih zemalja, budući da će radnici iz zemalja EU biti potrebni za rad u svojim matičnim zemljama čija tržišta rada takođe trpe posledice starenja stanovništva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор