Nemačkim firmama hitno potrebni radnici

Nemačkim kompanijama hitno su potrebni novi radnici, pokazuju rezultati aktuelne ankete minhenskog instituta Ifo, urađenoj na uzorku od gotovo 9.500 firmi koje su odgovarale na pitanja o planovima za zapošljavanje novih kadrova.

Ifov barometar zapošljavanja je sa 112 poena iz oktobra porastao na 113,2 poena u novembru, dostigavši najviši nivo od kada se meri, navodi se u saopštenju ovog instituta, a prenosi agencija “Tanjug”.

Potreba za zapošljavanjem najizraženija je u proizvodnim delatnostima, pri čemu nove radnike najviše traže preduzeća iz oblasti mašinskog inženjerstva i proizvodnje električnih proizvoda.

I u kompanijama koje se bave distribucijom veća spremnost za novim zapošljavanjem je izraženija nego ikada do sada, a takođe se očekuje da će doći do povećanja broja zaposlenih i u maloprodaji i veleprodaji.

Sudeći po anketi, za nemački privredu je veoma važno da dinamika zapošljavanja ostane pozitivna i u sektoru pružalaca usluga. Slična situacija je i u gradevinarstvu, gde se preduzimači žale na ogromne teškoće u popunjavanju praznih radnih mesta, navodi se u saopštenju Ifo instituta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор