Nemačkoj potrebni radnici iz celog sveta

U Nemačkoj je u trećem tromesečju ove godine potražnja za radnom snagom nastavila da raste. Otvoreno je 1.097.600 novih radnih mesta, odnosno za 175.000 više nego u istom periodu prošle godine.

– U poređenju sa prošlom godinom potražnja je naročito porasla u prerađivačkom sektoru, prometu i logistici, a takođe je i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja vlada u manjim kompanijama sa najviše 50 zaposlenih, iza kojih slede srednje velika poduzeća – naveo je Alexander Kubis iz Instituta za istraživanje rada (IAB) koji je u sastavu Savezne agencije za zapošljavanje.

Krajem oktobra ove godine u Nemačkoj je ponovo zabeležena niska stopa nezaposlenosti od 5,4 posto, kada je registrovano 150.000 nezaposlenih manje nego u istom mesecu prošle godine, prenosi „Poslovni dnevnik“.

Procene nadležnih govore da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Evropske unije, kao što je to bio slučaj tokom proteklih godina, kao ni podsticajnim merama u obrazovnom sektoru, već otvaranjem nemačkog tržišta rada za stručnjake iz celog sveta.

Jedna od tema aktuelnih koalicionih pregovora između demohršćana, liberala i zelenih jeste i novi useljenički zakon, sastavljen po uzoru na bodovne sisteme klasičnih useljeničkih zemalja poput Kanade ili Novog Zelanda, pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

Nemački institut IAB četiri puta godišnje anketira kompanije koje su Saveznoj agenciji za zapošljavanje prijavile otvorena radna mesta, odnosno koje imaju potrebu za zapošljavanjem novih radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор