Odbijenim azilantima plaćen povratak kući

Migrantima odbijenim za azil u Nemačkoj, koji dobrovoljno žele da se vrate u zemlje svoga porekla, država će pomoći sa jednokratnom uplatom od 3.000 eura.

U saopštenju nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da svi migranti kojima nije priznat status azilanta, mogu da se do 28. februara prijave za dodelu pomoći, a novac će dobiti nakon povratka u svoju domovinu, prenosi agencija “Asošiejted pres”.

Migrantima koji pristanu da se vrate u svoju otadžbinu pre donošenja odluke o odbijanju zahteva za azil, Nemačka unazad skoro godinu dana već nudi 1.200 eura po odrasloj osobi i 600 eura po detetu. Tražioci azila u Nemačkoj sada imaju pravo da se prijave za oba ova državna programa, dodaje se u saopštenju.

List „Bild am Zontag“ navodi da je između februara i oktobra ove godine u programu za povratak migranata učestvovalo njih 8.639, iako se u Nemačkoj ukupno nalazi oko 115.000 odbijenih tražilaca azila, od kojih mnogi iz humanitarnih razloga ni ne mogu biti deportovani u zemlje iz kojih dolaze.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор