Nemačka će na migracije do 2022. potrošiti 78 mlrd. €

U najnovijem planu za srednjeročni period, Nemačko Ministarstva finansija procenjuje da će do 2022. godine troškovi u vezi sa imigracijom dostići 78 milijardi eura, piše časopis “Špigl” (Spiegel), a prenosi “balkanmagazin”.

Od ukupnog iznosa, oko 31 milijarda je namenjena borbi protiv uzroka migracije u zemljama iz kojih migranti dolaze, za socijalna davanja imigrantima planirana je 21 milijarda, dok će za razne mere njihove integracije, kao što su, na primer kursevi jezika, biti izdvojeno13 milijardi.

Pozivajući se na podatke vlade, ekonomski dnevnik Handesblat (Handesblatt) nedavno je objavio da je za borbu protiv uzroka migracija i brigu o izbeglicama Nemačka u 2017. godini potrošila oko 21 milijardu eura. Prema navodima Špigla, tom sumom, međutim, nisu obuhvaćeni i takvi troškovi pokrajinskih i lokalnih vlasti.

U Nemačkoj su imigracioni troškovi naglo narasli poslednjih godina, jer je od 2015. u zemlju ušlo oko 1,5 miliona tražilaca azila. Iako je ekonomska situacija u zemlji veoma dobra, savezna država te izdatke nije mogla da pokrije bez deficita budžeta.

Kao jedan od razloga eskalacije migracione krize u Evropi često se navodi Angela Merkel koja je 2015. izjavila „Vir šafen das!“ (Savladaćemo to!“). Međutim, nemačka kancelarka kasnije je objašnjavala da u pitanju nisu bili samo humanitarni razlozi, već i činjenica da Nemačka ne može da se razvija bez imigracije i uvoza radne snage.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор