Nemačka produžila carinske kontrole, a za njom i Austrija

Posle odluke nemačkih vlasti da produže granične kontrole prema Austriji za još šest meseci i Beč je odreagovao istom merom, zadržavši kontrole na granici prema Sloveniji i Mađarskoj.

– Do sada se pokazalo, da kada se sprovode granične kontrole u srcu Evrope, one imaju pozitivan efekat u suzbijanju migracionih kretanja. U skladu sa okolnostima nastavićemo sa kontrolama koje već sprovodimo na granici sa Slovenijom i Mađarskom – najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn i dodao da potreba za nastavkom kontrole postoji, pošto je i Nemačka odlučila da to učini.

I u Nemačkoj i u Austriji granične kontrole će biti produžene za još šest meseci, pri čemu ostaje otvoreno pitanje da li će i posle isteka tog perioda one biti dalje produživane. Ovakvu odluku Austrije pre svih je kritikovala Slovenija, koja smatra da produženje graničnih kontrola nanosi veliku ekonomsku štetu i da je potpuno nepotrebno, prenosi agencija Tanjug.

Granične kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom Austrija je uvela ujesen 2015. godine usled migrantske krize. Na pređašnjim graničnim prelazima, koji su bili napušteni nakon stupanju na snagu Šengenskog sporazuma, policija od tada vrši kontrolu vozila za koja se posumlja da prevoze skrivene migrante. Ta kontrola znatno usporava saobraćaj, a naročito tokom praznika stvara kilometarske kolone.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор