Produžava se kontrola granice sa Austrijom

Uprkos zahtevu EU, Nemačka je juče najavila da će, počev od 12. novembra, produžiti vanrednu kontrolu svoje granice sa Austrijom za još šest meseci, čime pokušava da smanji broj migranata koji odatle nastavljaju da pristižu.

– Želimo da se vratimo na model Šengenske zone bez granica, bez kontrole, ali još postoje problemi sa zaštitom spoljnih granica EU. Još uvek stiže veliki broj sekundarnih ilegalnih imigranata koji se kreću iz jedne države, članice Unije, u drugu – rekla je portparolka nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Eleonor Peterman na konferenciji za novinare.

Evropska komisija je pozvala da se “okonča” stalno produžavanje kontrole državnih granica unutar Šengenskog područja, što je trebalo da bude privremena mera. Na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu, komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos je naglasio da “ne može da zamisli Evropu sa zatvorenim unutrašnjim granicama” i pri tom poručio: “nikada nećemo dozvoliti Evropi da se vrati u svoju prošlost”.

Kontrolu granica je, koristeći zakonita odstupanja od načela slobode kretanja u Šengenskoj zoni, 2015. godine uvelo šest država: Francuska, Nemačka, Austrija, Danska, Švedska i Norveška. Na vrhuncu migrantske krize2015. i 2016. godine u Nemačku je pristiglo više od milion izbeglica. Od početka ove godine preko austrijsko-nemačke granice u Nemačku je ilegalno ušlo više od 7.000 migranata, od čega je 4.000 vraćeno nazad.

Odluku o produženju granične kontrole doneo je ekstremno-konzervativni ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer, čija se Hrišćansko-socijalna unija (CSU) trenutno nalazi pred velikim izazovom da na sutrašnjim izborima u Bavarskoj zadrži apsolutnu većinu.

Zehofer je u junu mesecu zapretio da će poslati kući sve migrante koji su ilegalno ušli u Nemačku, što je dovelo do krize koju je kancelarka Angela Merkel rešila kompromisom u okviru EU, a kojim je omogućeno međudržavno sklapanje restriktivnijih bilateralnih sporazuma o kontroli imigracije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор