Nemačka uvela granične kontrole

made-in-germany-rs-nemacka-eu

Nemačka je zbog rekordnog priliva izbeglica, privremeno uvela kontrole na svojim državnim granicama, a takva odluka odmah je stupila na snagu.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke, Tomas de Mezijer, izjavio je tim povodom na konferenciji za novinare, da Nemačka privremeno ponovo uvodi kontrole duž unutrašnjih granica Evropske unije, a da će fokus u početku biti na granici sa Austrijom.

– CIlj ovih mera je da se ograniči trenutni priliv izbeglica u Nemačku i povratak standardnim procedurama koje se koriste kada ljudi ulaze u zemlju. To je, takođe, hitno neophodno i iz bezbednosnih razloga – rekao je nemački ministar.

Ovakav potez Nemačke je u suprotnosti sa principima Šengenske zone, koja obezbeđuje slobodu kretanja između većine evropskih država. Međutim, Šengenski sporazum dozvoljava takvu privremenu suspenziju. Pored ove mere, Berlin tražiocima azila više neće dozvoljavati ni da biraju koja evropska država će ih primiti, piše nemački „Bild“, a prenosi agencija „Tanjug“.

Prema pravilima Evropske unije (EU), zahtev tražioca azila u obavezi je da rešava prva zemlja ulaska, ali je Nemačka ranije u praksi odbacivala ovo pravilo u slučaju izbeglica iz Sirije, podseća agencija „Frans pres“.

Železnički saobraćaj između Nemačke i Austrije je suspendovan, a nemačka savezna policija će proširiti kontrole koje sprovode “mobilne jedinice za kontrolu i nadzor”, na područje blizu granica, odnosno do 30 kilometara od granice prema Češkoj i Poljskoj, kako bi se sprečilo izbegavanje graničnih kontrola u Austriji. Za tu namenu policija je okupila jedinice iz cele savezne države.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор