Nemačka „drastično smanjuje“ količine štetnih gasova

Nemačka vlada je usvojila paket mera za zaštitu klime kroz „drastično smanjenje“ emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte, odgovornih za globalno zagrevanje, saopštila je nemačka ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulce.

“Konačno postoje obavezujuća pravila za zaštitu klime i to je veoma dobro. Dugo sam se borila za ovo i srećna sam što je to danas usvojeno”, napisala je Šulceova na “Tviteru” čime je potvrdila raniju izjavu neimenovanog izvora iz nemačke vlade, prenose svetski mediji.

Usvajanje novih mera, koje će sada biti unete u Zakon o zaštiti klime, usledilo je nakon što su ministri postigli dogovor o koracima koje treba preduzeti kako bi se smanjila emisija štetnih gasova. Kako ocenjuje agencija Rojters, time se ostalo pri realizaciji planova kancelarke Angele Merkel donošenju paketa mera za zaštitu klime još tokom ove godine.

Budući da se suočava sa kritikama da su njene mere neambiciozne, nemačka kancelarka je ranije ove nedelje obećala da će klimatski paket sadržati mehanizam za nadzor poštovanja ograničenja emisija za pojedine sektore. Inače, cilj novih mera, procenjenih na 54 milijarde eura, podrazumeva da se u Nemačkoj emisija gasova sa efektom staklene bašte smanji do 2030. godine na 55 procenata emisije iz 1990. godine.

Tokom trajanja sednice vlade, stotine aktivista za zaštitu životne sredine i članova grupe Ekstinkšn rebelion (Pobuna protiv izumiranja) blokirali su most koji se nalazi u blizini, a to je, inače, treći dan globalnih protesta organizovanih sa ciljem da se izvrši pritisak na vladu kako bi preduzela drastičnije akcije u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Naučnici Ujedinjenih nacija su u prošlomesečnom izveštaju upozorili da će se planeta, ukoliko se ne smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte, suočiti sa nestankom gradova usled porasta nivoa mora, presušivanja reka i izumiranja života u moru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор